Pas op met consumptief krediet naast hypotheek

De AFM waarschuwt consumenten om niet een consumptieve lening af te sluiten voor de kosten van de hypotheekkosten. Daarmee is de kans namelijk groot dat de financiële maandlasten te zwaar zijn of worden.

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat 12 procent van de consumenten het hypotheekbedrag verlaagt door een consumptief krediet -een persoonlijke lening of een doorlopend krediet- af te sluiten. Volgens de AFM is het op dit moment ‘vanuit verantwoorde kredietverlening niet verboden om naast een maximale hypotheek een consumptief krediet af te sluiten. Het is echter naar het oordeel van de AFM niet verstandig om de bijkomende kosten consumptief te financieren als er onvoldoende ruimte in hypothecaire leennormen bestaat om dit hypothecair te financieren’.

Vooral in de gevallen waarbij consumenten een maximaal hypotheekbedrag lenen ten opzichte van het inkomen vergroot dit de kwetsbaarheid. Om die reden roept de AFM financiële dienstverleners op terughoudend te zijn met het consumptief meefinancieren van de bijkomende hypotheekkosten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.