De perspectiefverklaring: zo gaat het in z’n werk

Voor flexwerkers is het lange tijd lastig geweest om een hypotheek af te sluiten. Met de introductie van de perspectiefverklaring eind 2013 is daar verandering in gekomen. Steeds meer uitzendbureaus en geldverstrekkers doen mee. Goed nieuws! Maar wat is de perspectiefverklaring precies en hoe gaat het in z’n werk?

De perspectiefverklaring voor flexwerkers

De perspectiefverklaring – geïntroduceerd door Vereniging Eigen Huis, Randstad Groep en Obvion – is er voor mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst, om het regelen van de financiering voor een koophuis makkelijker te maken. Met dit bewijs is niet alleen het arbeidscontract relevant, maar ook de achtergrond van degene die een hypotheek wil afsluiten. Daarbij telt bijvoorbeeld opleiding, werkervaring en functie mee. Daarnaast checkt men ook hoe de arbeidsmarkt eruit ziet en wat jouw kansen zijn. Wil jij een huis kopen? Dan wordt op basis van al deze elementen bepaald of je inkomen in de toekomst stabiel blijft. Wil jij voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gaan? Ook dat is mogelijk met deze verklaring.

Inhoud verklaring

Met de perspectiefverklaring verklaart het uitzendbureau waar jij werkzaam bent dat jij met een flexibel contract, op basis van je werkzaamheden, een stabiel inkomen hebt en dat je inkomen op zijn minst gelijk zal blijven in de toekomst.

Voorwaarden perspectiefverklaring

Om een perspectiefverklaring aan te kunnen vragen, moet je een flexibel contract hebben bij een aangesloten uitzendbureau. Inmiddels hebben meer partijen zich bij de Randstad Groep aangesloten. Als flexwerker kun je nu ook een verklaring krijgen als je werkzaam bent bij Adecco Group Nederland, Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, Young Capital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower.

Maar dat is niet de enige voorwaarde die geldt. Ook moet je:

  • tenminste 12 maanden beoordeelde werkervaring bij het uitzendbureau hebben;
  • serieuze plannen hebben voor het kopen van een huis;
  • twee aanbevelingen kunnen aanleveren;
  • bereid zijn om een persoonlijkheidstest te maken.

Nog een aandachtspunt: als zzp’er kom je niet in aanmerking voor dit document.

Verschil met de werkgevers- en intentieverklaring

Bij de werkgevers- en intentieverklaring wordt gekeken of je een vast contract hebt om te bepalen of je de hypotheeklasten kunt dragen. Heb je dat niet? Dan telt het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar mee, met als maximum de hoogte van je huidige loon. Hierbij speelt je verleden dus een rol. Bij de perspectiefverklaring ligt dit anders. Hierbij kijkt men naar jouw toekomstige inkomsten. Deze wordt vastgesteld op basis van de arbeidsmarkt en je achtergrond.

Vraag jij binnenkort een hypotheek aan? Let er dan op dat de perspectiefverklaring geen vervanging is van de werkgevers- en intentieverklaring. Bij je aanvraag lever je ook de perspectiefverklaring aan. Deze laat je invullen en ondertekenen bij je uitzendbureau.

Aanvraag van de verklaring

Je kunt de perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau waar je werkt. Zorg als eerste dat jouw profiel volledig is ingevuld op hun website. Daarna volgt een online vragenlijst, inclusief persoonlijkheidstest. Vervolgens ga je in gesprek met de contactpersoon bij het bureau. Tot slot geeft het uitzendbureau het beslissende oordeel. Is alles in orde? Dan krijg jij het bewijs binnen en kun je starten met het regelen van de hypotheek.

Deelnemende geldverstrekkers

Niet elke geldverstrekker accepteert de perspectiefverklaring. Momenteel kun je terecht bij Obvion, Aegon, ABN AMRO, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, RegioBank en SNS.

Geldigheid perspectiefverklaring

Houd er rekening mee dat de verklaring na ontvangst nog zes maanden geldig is. Het is dus slim om dit document pas aan te vragen zodra je actief bezig bent met de huizenjacht. Op het moment dat je de verklaring bij de hypotheekaanvraag gebruikt, moet je overigens ook nog steeds werkzaam zijn bij het uitzendbureau.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.