Plannen voor huren en hypotheken

De hypotheekrenteaftrek moet in 30 jaar worden afgebouwd en de huren moeten ieder jaar met 2 procent omhoog, bovenop de inflatie. Dat is het voorstel van de Vereniging Eigen Huis, de vereniging van woningcorporaties Aedes en de huurdersvereniging Woonbond. 

Met dit hervormingsakkoord willen de partijen de doorstroming op de woningmarkt weer vlot trekken. Daarvoor moet het fiscale voordeel van een koopwoning via de hypotheekrenteaftrek langzaam worden afgeschaft. En de huren, vooral die van sociale woningen, moeten marktconform worden door een jaarlijkse huurverhoging van 2 procent, bovenop de inflatie. Lage inkomens moeten via de huurtoeslag worden gecompenseerd.

De partijen willen vanaf 2015 drie ingrijpende maatregelen:

  1. De hypotheekrenteaftrek wordt in 30 jaar geleidelijk afgebouwd. De hypotheeklasten gaan dus omhoog. Dat wordt gecompenseerd met lagere tarieven voor de inkomstenbelasting. Het eigenwoningforfait wordt afgebouwd en de overdrachtsbelasting verdwijnt.
  2. De huren van woningen die onder marktniveau liggen gaan geleidelijk omhoog. De huren mogen stijgen met de inflatie plus 2 procent. De hogere huren worden gecompenseerd met geleidelijk lagere tarieven voor de inkomstenbelasting.
  3. Er komt een Woontoeslag voor huurders en huizenbezitters met een laag of gemiddeld inkomen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.