Sparen of toch beter je hypotheek aflossen?

Wie spaart, ziet zijn vermogen groeien doordat er steeds iets op de spaarrekening wordt ingelegd. En doordat over het spaarbedrag rente wordt bijgeschreven. Maar omdat de rente nu zo enorm laag is, vragen veel Nederlanders zich af of sparen wel zo handig is.

Of je moet sparen, een alternatieve plek moet zoeken voor je reserves of het geld beter uit kunt geven, hangt sterk af van je financiële situatie en je persoonlijke wensen. Het Nibud wijst er met klem op dat het belangrijk is om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven zoals een vaatwasser die stuk gaat of een auto die aan vervanging toe is. Als je daarvoor genoeg geld achter de hand hebt, maar dan nog een groot bedrag overhoudt, kun je jezelf afvragen of je geen dief van je eigen portemonnee bent. Bij een vermogen boven 24.437 euro (48.874 voor fiscale partners) betaal je namelijk vermogensbelasting. Wat je aan belasting betaalt kan meer zijn dan je aan rente ontvangt op je spaarrekening.

Veel Nederlanders kiezen er daarom voor hun spaargeld in te zetten om versneld af te lossen op de hypotheek. Aflossen kent echter fiscale, juridische en financiële aspecten. In je hypotheekvoorwaarden kun je lezen hoeveel procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag je boetevrij mag aflossen. Sommige hypotheekverstrekkers hanteren overigens sinds enige tijd wat soepelere regels. Het is daarom altijd verstandig bij je adviseur te raadplegen wat de beste mogelijkheden zijn.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.