Tips voor het aanvragen van je hypotheek

Wat betreft een hypotheek afsluiten is een goede voorbereiding het halve werk. Loop geen onnodig risico en bekijk eerst deze tips. 

Bij een hypotheek aanvragen gaat het er niet om hoeveel uw maximale hypotheekbedrag is maar hoeveel u maandelijks kunt missen. Hoe graag u ook in het huis van uw dromen wilt wonen, u wilt natuurlijk niet dat uw hypotheek alle andere leuke dingen in het leven onmogelijk maakt. Maar waar moet u op letten voordat u besluit een hypotheek aan te vragen?

Pas op voor hypotheken met een lage rente

De reclames over hypotheken met een lage rente zien er verleidelijk uit maar vaak zijn er dan speciale voorwaarden. Wat vaak voorkomt is dat de rente in het eerste jaar lager is maar dat u op de lange termijn veel duurder uit bent. Na het eerste jaar betaalt u een rente die doorgaans hoger is dan de rente van andere aanbieders. Pas dus goed op met hypotheken met een lage rente.

Een hypotheek met een lage rente hoeft niet altijd goedkoper te zijn

De opbrengst van een lage rente verdwijnt vaak door een dure premie van de levensverzekering of andere verborgen kosten. Dit is ook wel te snappen aangezien de geldverstrekker graag aan u wil verdienen. Zo kan het dus zijn dat u met een lage rente niet goedkoper maar toch duurder uit bent. Het is aan te raden te kiezen voor een hypotheek met normale rente en eventueel een goedkope verzekering aangezien u de betaalde rente kunt aftrekken van uw bruto jaarinkomen, ook wel bekend als de hypotheekrenteaftrek, en de verzekeringspremie niet.

Informeer of u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verleend door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Met de NHG staat het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van het geleende bedrag aan de geldverstrekker in bepaalde situaties. Mocht u in aanmerking komen voor de NHG dan kunt u een lagere rente krijgen.

Laat u adviseren door een erkend hypotheekadviseur

De erkenning van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) is een goedkeuringslabel voor hypotheekadviseurs. De hypotheekadviseurs die dit label mogen voeren, hebben getoond dat zij vakkundig zijn in het geven van hypotheekadvies. De SEH stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het hypotheekadvies. Wanneer een erkend hypotheekadviseur u adviseert, mag u erop rekenen dat deze zijn of haar vak verstaat.

Laat u niet verleiden door hypotheken die beleggen in aandelenfondsen

Bij sommige hypotheeksoorten spaart u uw uiteindelijke aflossing bij elkaar door het geleende bedrag te beleggen in aandelenfondsen. Vaak worden er echter onrealistische rendementen genoemd voor deze beleggingshypotheken. U wordt verleid met uitspraken zoals: “Dit aandelenfonds heeft de afgelopen 30 jaar een gemiddeld rendement behaald van 35%”. Wat ze er niet bij zeggen is dat het fonds pas na deze periode samengesteld is waardoor het wel erg simpel is te kiezen voor een combinatie dat goed heeft gescoord in de laatste jaren. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor de toekomst.

De hypotheek is waarschijnlijk de grootste financiële beslissing die u neemt in uw leven. Daar mag u de tijd voor nemen en u goed laten adviseren. Om een passend advies te ontvangen van de hypotheekadviseur is het belangrijk dat u zelf een goed overzicht heeft van uw persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. De hypotheekadviseur kan u dan een aantal hypotheekvormen aanbieden gericht op uw situatie en u zo op een vakkundige wijze bijstaan bij het afsluiten van uw hypotheek.

Dit is een ingezonden artikel van Hypotheektest.nl

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.