Toch geen verbod op tophypotheek

Er komt toch geen verbod op tophypotheken, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder wilde. De uitlating van de AFM zorgde voor onrust op de huizenmarkt.

‘Het verbod tophypotheek is van de baan.’ Dat zei staatssecretaris De Jager van Financiën tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over het voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om tophypotheken te verbieden.

Eerder deze week zorgde toezichthouder AFM voor veel onrust op de woningmarkt met de aankondiging dat tophypotheken verboden zouden gaan worden. De toezichthouder wilde het verstrekken van een hogere hypotheek dan de vrije verkoopwaarde tegengaan om zo overkreditering te voorkomen. Dat zou betekenen dat iemand hypothecair niet méér mag lenen dan het aankoopbedrag van de woning. Hoe de overdrachtsbelasting, makelaars- en notariskosten en eventuele verbouwingen dan gefinancierd moeten worden, is onduidelijk.

Maar voor een verbod op tophypotheken is verandering van wet- en regelgeving nodig en daar gaat de AFM volgens de Jager helemaal niet over. Wel kan de AFM volgens het departement ‘van geval tot geval’ bekijken of banken niet te ver gaan bij het verstrekken van leningen voor een eigen woning.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.