Verschillen Nederlandse en Duitse hypotheek
Duitse banken verstrekken veel minder ruimhartig hypotheken dan Nederlandse banken. Daardoor kan de consument dus minder lenen in Duitsland. Dit blijkt uit een uitzending van tv-programma Nova.
In Duitsland is het onmogelijk een hypotheek te krijgen als je niet over eigen vermogen beschikt. Vaak moet je zo’n 40.000 euro zelf meenemen. Duitse banken verstrekken gemiddeld tot 80 procent van de waarde van de woning, terwijl Nederlandse banken tot maximaal 125 procent verstrekken.
Ook het fenomeen ‘aflossingsvrij’ is ondenkbaar in Duitsland: na 30 jaar is de hypotheek volledig afgelost, terwijl het merendeel van de Nederlanders een substantieel deel aflossingsvrije hypotheek heeft. Nova ging met een fictief gezin met een modaal inkomen op pad in Nederland en Duitsland, op zoek naar een hypotheek. In Nederland kan het gezin zonder problemen een hypotheek krijgen. In Duitsland wordt het gezin naar huis gestuurd met de boodschap: gaat u eerst nog maar even sparen.
Wat is beter: het Duitse of het Nederlandse hypotheekbeleid? Dat hangt er maar vanaf hoe je er tegenaan kijkt. Volgens het Duitse systeem zouden de meeste huishoudens nooit een huis kunnen kopen, want vrijwel niemand in Nederland neemt eigen vermogen mee. Dat je in Nederland een hoger bedrag kunt lenen dan de waarde van het huis, komt omdat verreweg de meeste Nederlanders kosten koper meefinancieren of rekening houden met een snelle verbouwing.
Het klopt dat het Nederlandse stelsel iets risicovoller is dan in Duitsland, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Het aantal gezinnen dat financieel in de problemen komt, is niet wezenlijk hoger dan bij de oosterburen. Bovendien kun je in ons land je risico’s grotendeels afschermen door een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te nemen. Belangrijkste echter is dat de Nederlandse hypotheekmarkt voor veel meer mensen toegankelijk is dan in Duitsland en dus meer mensen een huis kunnen kopen.
en in duitsland zijn de huizen goedkoper, ra ra hoe dat nou kan?
De waarde van duitse woningen is inderdaad een stuk lager. Hierdoor is de luchtbel in de woningmarkt in duitsland een stuk kleiner dan in Nederland terwijl het in percentages misschien hetzelfde is.
vb: stel dat de luchtbel 30% is dan is dat minder op 140.000 euro dan op 220.000 euro.
Nederland wordt extra hard getroffen door dalende huizenprijzen.
Voor meer informatie over dit onderwerp zou ik graag verwijzen naar
http://forum.induitsland.info
Vragen over Hypotheek in Duitsland of financiering in Duitsland of algemene vragen zoals wonen of werken in Duitsland worden daar behandeld.
huizen goedkoper in Duitsland…… dit is heel erg afhankelijk van de regio waar je wilt gaan wonen!!
Omgeving Frankfurt of München is bijvoorbeeld duurder dan Amsterdam.
ga je echter naar de Poolse grens, dan kun je bijvoorbeeld 3 Hectare met een 400M2 huis voor € 175.000 krijgen (omdat iedereen daar vertrekt, zijn echte “Ghost towns” aan het ontstaan)
wij hebben zelf in de regio freiburg gewoont (prijzen als utrecht) en daar gaan vele Duitsers de grens over naar frankrijk en gaan in de Elzas wonen…. is zoveel goedkoper 🙂
kortom, erg afhankelijk waar je een huis wilt kopen, net als in nederland overigens.