Verschillen Nederlandse en Duitse hypotheek

Duitse banken verstrekken veel minder ruimhartig hypotheken dan Nederlandse banken. Daardoor kan de consument dus minder lenen in Duitsland. Dit blijkt uit een uitzending van tv-programma Nova.

In Duitsland is het onmogelijk een hypotheek te krijgen als je niet over eigen vermogen beschikt. Vaak moet je zo’n 40.000 euro zelf meenemen. Duitse banken verstrekken gemiddeld tot 80 procent van de waarde van de woning, terwijl Nederlandse banken tot maximaal 125 procent verstrekken.

Ook het fenomeen ‘aflossingsvrij’ is ondenkbaar in Duitsland: na 30 jaar is de hypotheek volledig afgelost, terwijl het merendeel van de Nederlanders een substantieel deel aflossingsvrije hypotheek heeft. Nova ging met een fictief gezin met een modaal inkomen op pad in Nederland en Duitsland, op zoek naar een hypotheek. In Nederland kan het gezin zonder problemen een hypotheek krijgen. In Duitsland wordt het gezin naar huis gestuurd met de boodschap: gaat u eerst nog maar even sparen.

Wat is beter: het Duitse of het Nederlandse hypotheekbeleid? Dat hangt er maar vanaf hoe je er tegenaan kijkt. Volgens het Duitse systeem zouden de meeste huishoudens nooit een huis kunnen kopen, want vrijwel niemand in Nederland neemt eigen vermogen mee. Dat je in Nederland een hoger bedrag kunt lenen dan de waarde van het huis, komt omdat verreweg de meeste Nederlanders kosten koper meefinancieren of rekening houden met een snelle verbouwing.

Het klopt dat het Nederlandse stelsel iets risicovoller is dan in Duitsland, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Het aantal gezinnen dat financieel in de problemen komt, is niet wezenlijk hoger dan bij de oosterburen. Bovendien kun je in ons land je risico’s grotendeels afschermen door een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te nemen. Belangrijkste echter is dat de Nederlandse hypotheekmarkt voor veel meer mensen toegankelijk is dan in Duitsland en dus meer mensen een huis kunnen kopen.

Reacties
  1. koekimonster
  2. Ziddart
  3. Gerrit
  4. wigeerdink

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.