Belangrijk bij het afsluiten van een lening

Lenen kost geldMet het huidige sentiment, de kredietcrisis en een toenemende werkloosheid, willen steeds meer Nederlanders geld lenen. Het afsluiten van een lening is ongecompliceerd geworden en nog nooit zo makkelijk geweest met het internet als hulpmiddel.

Maar let op! Lenen kost geld. Een lening afsluiten is aantrekkelijk maar u moet wél jarenlang de aflossing voldoen. Wilt u weten of u kunt lenen?  Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft de Risicometer Lenen geïntroduceerd. Met deze risicometer kunt u snel en eenvoudig controleren of het verstandig is een lening af te sluiten.

De lening kunt u afsluiten bij de kredietverstrekker. Banken doen vooral zaken met tussenpersonen. Heeft u bijvoorbeeld een motor op krediet gekocht dan is de motorgarage in feite de intermediair van de bank. U kunt zelf het bedrag vaststellen hoeveel u wilt lenen, en zo ook de lening welke u graag wil. U kunt kiezen uit bijvoorbeeld een doorlopend krediet voor wat extra geld, maar ook de persoonlijke lening.

Bij wie kan ik het beste de lening afsluiten?

Wilt u weten hoeveel uw maximale lening is? Dan kan de intermediair u adviseren. Verklaart de tussenpersoon dat deze niet verbonden is met de kredietverstrekker? Dat is meestal niet het geval aangezien tussenpersonen voor de kredietverstrekkers werken en een commissie ontvangen voor het sluiten van de overeenkomst. Wanneer de intermediair een nieuwe klant regelt krijgt deze een commissie van de leningaanbieder. De intermediair kan u een aantal leenvormen aanbieden om een lening aan te vragen. Deze worden voor u vergeleken zodat het voorstel geselecteerd wordt die het beste bij uw financiële situatie past.

Is het verstandig meerdere offertes aan te vragen

Als u extra geld nodig hebt dan wilt u natuurlijk een lening afsluiten bij de meest gunstige kredietverstrekker. Om er zeker van te zijn dat het goed zit is niet alleen de prijs van belang maar ook de rente. Wees slim en vraag altijd offertes aan bij meer dan één kredietverstrekker. Zo kunt u de rente naast elkaar houden waardoor u veel geld over kunt houden. Als u deze heeft vergeleken kunt u de lening offerte kiezen die het meest geschikt is.

Heb ik een verzekering nodig?

Door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid kunt u problemen krijgen met de terugbetaling maar hier kunt u een verzekering voor afsluiten. U bent bij sommige leningaanbieders verplicht een verzekering af te sluiten. U mag zelf bepalen waar u de verzekering afsluit, als dat door de aanbieder van de lening verplicht wordt gesteld. Deze verzekering is niet nodig voor iedereen, dus denkt u er goed over na voordat u een keuze maakt. Is dat niet mogelijk? U bent zelf degene die ervoor opdraait, of uw nabestaanden, wanneer u de financiële verplichtingen niet kunt voldoen.

Nemen de maandlasten toe?

Met geld lenen nemen de maandlasten toe. Buiten de rente bent u verplicht ook elke maand aflossing terugbetalen. Het bedrag dat u leent en de rente die hierover wordt betaalt, moet u binnen een vooraf bepaalde periode terugbetalen. Een lening is een behoorlijke financiële verplichting. Zorg dus dat u het aflossen niet vergeet.

Dit is een ingezonden artikel van Hoeveelkaniklenen.nl

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.