Geld lenen aan familie betekent afspraken maken
Geld lenen aan familie of vrienden wordt altijd afgeraden, maar toch wordt er nog vaak gebruik gemaakt van zo’n onderhandse lening. Over een onderhandse lening moet u zeker niet te licht denken. Recentelijk werd op BNR al gesproken over de conflicten die dit veroorzaken kan. En ook in het archief van de Telegraaf schrijft Thijs Rösken dat strengheid geboden is. Mocht u dan toch een lening aangaan bij een familielid, waar moet u dan op letten?
Bekijk wat u kunt lenen en afbetalen
Maak een overzicht van uw financiële situatie en bekijk daarbij goed hoeveel u kunt afbetalen en dus hoeveel u kunt lenen. Het laatste wat u wilt bij een lening van familie, is dat u deze niet af kunt betalen. En als u minder inkomen ontvangt dan u verwacht en u uw lening meerdere maanden achtereenvolgens niet af kunt lossen, kan dit alsnog leiden tot ontevredenheid en eventuele verstoorde relaties. Het is belangrijk dat u eerlijk bent over het risico dat u het geld niet terug kunt betalen.
Maak een duidelijke overeenkomst
Eventuele ruzies kunt u daarnaast vermijden door duidelijk, zowel mondeling als zwart op wit, toe te lichten waarvoor u het geld gaat gebruiken. Daarvoor stelt u samen met uw familie een contract op waar je de afspraken vastlegt zoals hoeveel u geleend hebt, de datum van de lening en wanneer en hoe u dit terug gaat betalen. Voor een grote som kunt u dit zelfs het beste bij de notaris laten doen. Zodat u en uw familie bij onenigheden altijd de afspraken terug kunnen lezen.
Gebruik overschrijvingen voor betalingen
Door alles te laten verlopen via overschrijvingen, heeft u minder kans op redetwisten achteraf. Hierdoor ziet u wat er wanneer is afgelost en is ook beter bij te houden welke betalingen zijn voldaan en welke u eventueel gemist heeft. Dit kan heel gemakkelijk via internetbankieren. Zo heeft u altijd een ontvangstbewijs of een bewijs van storting van het geld.
Overweeg hoe dan ook uw alternatieven en lees u goed in over wat geld lenen u kost voordat u beslist om over te gaan tot een onderhandse lening. Het Nibud biedt richtlijnen aan voor het verstrekken van krediet aan familie en wanneer u dat wel of beter niet kunt doen. U zou niet de eerste zijn die denkt het niet te formeel aan te pakken, omdat u er samen wel uit komt. En vervolgens teleurgesteld wordt omdat geldkwesties wel degelijk een familierelatie kunnen verstoren.