Leenvormen voor als je een auto wilt kopen

lenen-auto.jpgEr zijn momenten in het leven dat je voor een hoge uitgave komt te staan. De aanschaf van een auto is daar een voorbeeld van. Heb je op korte termijn een auto nodig, bijvoorbeeld voor je werk, en heb je niet voldoende spaargeld, dan zul je het ontbrekende bedrag moeten lenen. Dat kan op verschillende manieren.

Kopen op afbetaling

Als je de auto koopt van een handelaar, biedt die je in veel gevallen de mogelijkheid om hem in termijnen af te betalen. In feite is dat een verkapte vorm van lenen. Je betaalt dan ook rente. Laat je goed informeren bij je bank welke andere mogelijkheden er zijn, en kies de leenvorm waarbij het totale bedrag dat je gedurende de hele looptijd betaalt het laagst is. Vaak is dat de afbetalingsregeling van de handelaar, maar niet altijd.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Neem je de auto over van een particulier, of biedt de handelaar geen afbetalingsregeling, dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Je leent dan eenmalig het benodigde bedrag, en betaalt dat in termijnen terug aan de bank. De rente ligt vast. Je weet dus precies wanneer je van je lening af bent. Voor een persoonlijke lening kun je terecht bij je eigen bank, maar ook bij diverse aanbieders op het internet, bijvoorbeeld KredietDesk.

Een andere mogelijkheid is een doorlopend krediet. Je spreekt dan met de bank af dat je tot een bepaalde limiet “rood” mag staan. De rente is variabel en je mag zelf weten hoe snel of langzaam je aflost. Je mag ook weer tussentijds extra geld opnemen, zolang je maar binnen de limiet blijft. Deze leenvorm lijkt aantrekkelijk maar is riskant, omdat de verleiding groot is om langdurig veel geld te blijven lenen. Je betaalt dan veel rente en bent dus duur uit.

Voor- en nadelen van een auto op krediet

Het grote voordeel van een auto op krediet is dat je hem op korte termijn hebt. Het nadeel is dat je duurder uit bent, doordat je rente betaalt. Geld lenen kost geld, hoe je het ook wendt of keert.

Iedere lening die je afsluit wordt geregistreerd bij het BKR. Je kunt geen nieuwe lening afsluiten als het totaal van je leningen daarmee boven een bepaalde limiet uitkomt.

Tip: begin met een zo goedkoop mogelijke auto, en spaar voor een duurdere opvolger. Sparen levert spaarrente op en is dus altijd slimmer dan lenen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.