Nederlanders lenen en sparen tegelijk

78% van de Nederlanders leent en spaart tegelijk. Maar in 74% van de gevallen spaart men voor een ander doel dan waarvoor geld wordt geleend. 

Uit onderzoek van een online financiële dienstverlener naar het leengedrag van Nederlanders blijkt dat wij over het algemeen trouw blijven aan ons spaardoel. Als er geld nodig is voor een grote aanschaf zal dat niet uit de spaarpot gehaald worden dat voor iets anders bedoeld is. Nederlanders lenen dan liever extra geld bij een bank.

Nederlanders blijken liever voor iets te sparen dan dat zij ervoor lenen. Alleen voor een verbouwing aan het huis overweegt 33% direct om een lening af te sluiten. Dit is wel minder geworden dan vorig jaar. Toen was het afsluiten van een lening voor een verbouwing voor 42% van de Nederlanders nog een overweging. Na de verbouwing zijn de aanschaf van een nieuwe auto (17%), en de studie van de kinderen (16%) de belangrijkste leendoelen.

Driekwart van de Nederlanders met schuld spaart om af te lossen. Soms kan het ook lonen om een schuld af te lossen met een nieuwe lening, maar hiervoor kiest slechts 8%.

Reacties
  1. Henry Verberne

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.