Risico inschatten als je geld gaat lenen

Risico geld lenenHet Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft de Risicometer Lenen geïntroduceerd. Daarmee kun je eenvoudig controleren of het verstandig is een lening af te sluiten.

Het instituut wil met dit initiatief een alternatief bieden voor de vele leencalculators op internet van banken en andere commerciële geldverstrekkers. Veel banken en geld aanbieders bieden al een rekentool voor consumenten maar met de Risicometer Lenen kan de consument zelf controleren of de lening in het budget past.

Zo’n 660.000 huishoudens in Nederland (8,8 procent) hebben een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van gemiddeld 12.400 euro. Volgens de monitoring betalingsachterstanden ervaart een kwart van deze huishoudens (165.000) het afbetalen als een zware last. Door met de Risicometer Lenen te komen hoopt het Nibud dat consumenten minder snel een lening afsluiten die eigenlijk niet binnen hun budget past.

Per 1 april  2009 moet bij reclames over lenen een waarschuwing volgen over de gevolgen van de lening. De banken hoeven de tekst niet zelf te schrijven. Dat doet de AFM. Naast de tekst zorgt de AFM ook voor een waarschuwingssymbool. Het doel van de waarschuwing is om de geldleners te wijzen op de gevolgen van de lening.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.