5 Tips voor verstandig lenen

Vandaag de dag raakt een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking in de schulden – men leent gemakkelijker en spaart minder.

Soms ontkom je er niet aan en heb je op slag geld nodig om iets noodzakelijks aan te schaffen. Iedereen zou op een gegeven moment in zijn of haar leven in deze situatie kunnen komen. Denk hierbij aan een operatie die niet helemaal vergoed wordt of een echtscheiding met bijkomende kosten. Het is dan mogelijk een lening te nemen waardoor het benodigde meteen kan worden aangeschaft. Desondanks heeft lenen ook nadelen en is sparen is veel gevallen beter. Bij geld lenen ben je verplicht om iedere maand een gedeelte van de lening af te lossen, en je bent verplicht rente te betalen. Wat betreft lenen is het zeer belangrijk goed voorbereid te zijn.

Zorg dat je geen onnodig risico loopt en neem eerst deze tips eens door.

Maandelijkse budget

Probeer van tevoren een schatting te maken van je financiële mogelijkheden tijdens de gehele looptijd van de lening. Ben je in staat iedere maand de terugbetaling te voldoen waarbij alle broodnodige zaken gekocht kunnen worden? Is dit niet het geval, dan is lenen niet verstandig. Met een geldlening nemen de maandelijkse lasten toe: let dus op je uitgavenpatroon.

Looptijd

Hoe langer de looptijd, hoe minder je per maand betaalt aan aflossing. Het is niet erg reëel als je voor een lening waarmee je nu een televisie koopt over vijfentwintig jaar nog steeds aan het betalen bent. Zorg dus dat je de beste combinatie kiest van een zo kort mogelijke aflossingsperiode bij zo laag mogelijke maandelijkse lasten.

Voorbereiding

Geld lenen betekent dat je meer kunt kopen, maar het betekent ook dat je de geldlening terug moet betalen. Bekijk dus wat een geldlening voor je maandlasten betekent. Om er 100% zeker van te zijn dat je iedere maand een bepaald bedrag aan rente en aflossing kunt ophoesten, zet je een bepaalde tijd iedere maand het leenbedrag opzij  op een spaarrekening. Zo merk je zonder enig risico of je iedere maand zo’n  leenbedrag maandelijks kunt missen.

Verleiding

Tegenwoordig zie je allemaal leuke spotjes op tv van kredietverstrekkers over hoe goedkoop een lening kan zijn. De reclames en advertenties zien er zeer aantrekkelijk uit maar vaak schuilt er dan ook een addertje onder het gras. Wat vaak voorkomt is dat de rente in eerste instantie waarschijnlijk lager is maar op de lange termijn ben je stukken duurder uit. De rente gaat meestal na een bepaalde periode omhoog. Lees dus goed op de kleine lettertjes.

Denk vooruit

Bescherm je lening ook tegen onvoorziene tegenslagen in het leven. Denk hierbij aan de mogelijkheid dat je in de WAO belandt. Houdt dus altijd rekening met plotselinge veranderingen in toekomstige jaren.

Voordat je besluit geld te lenen neem dan rustig de tijd om je te oriënteren en ontvang eventueel advies over welke geldlening het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Een geldlening is in principe verantwoord als je de maandelijkse lasten kunt opbrengen en hiernaast nog voldoende geld opzij kan leggen voor overige grote uitgaven. Let ook goed op de voorwaarden zoals de mogelijkheid tot vervroegde aflossing want voor je het doorhebt zit je jarenlang vastgeketend aan een te dure lening.

Dit is een ingezonden artikel van VDZ

Reacties
  1. John

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.