40% huishoudens heeft te weinig buffer

Nibud bufferZo’n 20% van de Nederlandse huishoudens heeft geen enkele financiële buffer en nog eens 20% heeft een buffer van minder dan 2000 euro. Dat is te weinig, volgens het Nibud.

Dit staat in het onderzoek ‘Een referentiebuffer voor huishoudens’ dat het Nibud heeft uitgevoerd. Het Nibud maakt zich zorgen om de grote groep huishoudens die geen of te weinig geld achter de hand heeft voor het vervangen van de inventaris of het onderhoud van huis en/of auto. Zo’n 15% van de huishoudens spaart niet. En 12% heeft zelfs helemaal geen spaarrekening.

Het Nibud heeft berekend dat een alleenstaande minstens 3550 euro achter de hand moet hebben, onafhankelijk van het huishoudinkomen. Voor de vervanging van de minimale noodzakelijke inventaris, zoals een televisie, koelkast of wasmachine moet een echtpaar 4000 euro aan spaargeld hebben en een gezin met twee kinderen 5000 euro. Hierbij is geen rekening gehouden met het inkomen en levensstijl. Heeft een huishouden bijvoorbeeld ook een auto, dan zou dat bedrag hoger moeten zijn. Toch komt 40% van de huishoudens niet aan dat minimale bedrag van 3550 euro. De meeste mensen wensen echter wel een financiële buffer van 5000 euro.

Met de Nibud-BufferBerekenaar kunnen consumenten zelf uitrekenen hoeveel geld verstandig is om als financiële buffer te hebben en wat anderen in een vergelijkbare situatie achter de hand hebben.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.