Boetes jarenlang te hoog

Nederlanders zijn niet vies van een beetje doorrijden. Er zijn zelfs bestuurders die naast de maandelijkse premie voor de autoverzekering, ook standaard iedere maand een boete moeten betalen. Nu blijkt dat deze boetes jarenlang te hoog zijn geweest, kunnen doorrijders hun geluk niet op.

Een man uit Nijmegen spande een zaak aan om een te hoge verkeersboete. Hij kreeg een bon van 32 euro omdat hij vijf kilometer te hard reed. Een kantonrechter in Arnhem stelde de man in het gelijk. Verkeersboetes mogen elk jaar worden verhoogd met de inflatiecorrectie. De boetebedragen in 2008, 2011 en 2012 zijn echter met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de correctie door te voeren. Het is volgens de rechter niet toegestaan om op deze manier de staatskas aan te vullen.

De Nijmegenaar krijgt 9 euro terug van de staat. Dit bedrag is voornamelijk van symbolische waarde en kan van grote invloed zijn op de hoogte van alle verkeersboetes. De verhogingen van de laatste jaren zijn volgens de rechtbank in Arnhem in strijd met de wet. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt niet dat deze uitspraak gevolgen heeft voor andere uitspraken.

Aantal boetes per jaar

In 2014 werden zo’n 8.306.094 verkeersovertredingen geconstateerd. Voornamelijk voor te hard rijden, door rood licht gaan, verkeerd parkeren en niet handsfree bellen. In 2013 lag dat aantal nog op meer dan 10 miljoen. Of het aantal boetes in 2015 verder is gedaald, wordt pas aan het einde van dit jaar duidelijk.

Veelplegers harder aangepakt

Sinds 1 januari 2015 worden veelplegers harder aangepakt. Bij bepaalde overtredingen wordt er geen geldboete meer uitgedeeld, maar valt de overtreding onder het strafrecht. Met deze ‘recidiveregeling Veelplegers Verkeer’kan het OM zwaardere straffen opleggen, zoals bijvoorbeeld het innemen van het rijbewijs. Verkeersovertredingen die meetellen voor deze regeling zijn onder andere een rood kruis op de snelweg negeren, de vluchtstrook onterecht gebruiken en geen voorrang geven aan een voetganger.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.