Consument geeft minder uit dan er binnenkomt

Consumenten in Nederland zijn voorzichtiger geworden met hun uitgaven, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal hielden huishoudens in de eerste zes maanden van dit jaar een bedrag van 11,1 miljard euro over, aldus het CBS. In de eerste helft van 2007 was dit 10 miljard euro. CBS-econoom Michiel Vergeer schrijft de toegenomen spaarzin vooral toe aan de gedaalde aandelenkoersen. “Voorheen durfden consumenten meer te besteden doordat zij hun aandelenpakketten als buffer zagen. Deze rugdekking is teruggevallen.”

Huishoudens zagen in de eerste helft van dit jaar hun inkomsten wel toenemen. Dit kwam vooral door hogere lonen. Die stegen gemiddeld met ongeveer 3 procent, terwijl de werkgelegenheid ook verder toenam. Traditioneel geven consumenten in de tweede helft van het jaar meer uit dan zij binnenkrijgen. Dit komt vooral door vakanties, Sinterklaas en Kerstmis. De tweede helft belooft echter dit jaar niet gunstig uit te pakken, gezien de barre beursdagen die er in september en oktober waren. “Het ziet ernaar uit dat 2008 een spaarjaar wordt”, aldus Vergeer.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.