Huizenprijzen stijgen harder dan voorspeld

In de nieuwe Woningmarktmonitor houden economen van het Economisch Bureau van ABN AMRO er rekening mee dat het aantal woningverkopen en de woningprijzen gedurende 2015 harder stijgen dan eind vorig jaar voorspeld.

Afgelopen december ging het Economisch Bureau uit van een stabilisatie van het aantal woningverkopen in 2015. Voor de woningprijs raamden de economen indertijd een stijging van 1%. Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De huizenmarkt is in 2015 sterker uit de startblokken gekomen dan gedacht: er zijn meer transacties dan voorzien en de prijzen stijgen harder dan voorspeld. Maar het is iets te vroeg om onze prognose op basis van cijfers over slechts twee maanden te wijzigen. De kans is echter groot dat we onze prognose over drie maanden wel omhoog bijstellen.”

Huizenmarkt profiteert van economische opleving

Het Economisch Bureau verwacht binnen enkele maanden de ramingen omhoog bij te stellen, omdat de huizenmarkt profiteert van de sterker uitgevallen economische opleving. Ook daalt de rente door toedoen van de ECB, wat koopwoningen betaalbaar houdt. Maar een reden om nog terughoudend te zijn, is dat de vertrouwensindicator van Vereniging Eigen Huis na twee jaar van forse stijging nu stabiliseert.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.