Inflatie 2014 laagste in ruim 25 jaar

De inflatie is in 2014 gemiddeld uitgekomen op 1 procent. De prijsstijging van producten en diensten die consumenten kopen is in ruim 25 jaar niet zo laag geweest. Dat heeft het CBS bekendgemaakt.

De stijging van de woninghuren droeg in 2014 het meeste bij aan de inflatie. Gemiddeld waren de huren ruim 4 procent hoger dan in 2013. Belastingverhogingen droegen ook bij aan de inflatie. Zo ging de motorrijtuigenbelasting in januari 2014 fors omhoog. Zonder de huur- en belastingverhoging zou de inflatie -0,1 procent zijn.

De inflatie werd in 2014 flink gedrukt door de prijsdaling van gas, elektriciteit en autobrandstoffen. De energieprijzen zijn sterk afhankelijk van ontwikkelingen op de wereldmarkt. Daarom wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief energie. In 2014 was het verschil tussen deze twee maatstaven gemiddeld 0,2 procentpunt. In de tweede helft van het jaar liep dit verschil op naar 0,5 procentpunt door de forse daling van de olieprijs.

Veel producten en diensten zijn in 2014 niet of nauwelijks in prijs gestegen. Mede door het uitblijven van prijsverhogingen bij producenten en de geringe stijging van de cao-lonen was er weinig aanleiding om de prijzen voor consumenten fors te verhogen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.