Nederlanders verliezen kwart van vermogen

Nederlanders zijn vorig jaar een kwart van hun vermogen kwijtgeraakt. Aan het begin van het jaar bedroeg het gemiddelde vermogen per particulier nog euro 56.000. Eind vorig jaar was daar nog euro 42.000 van over.

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in het laatste kwartaal van 2008 tikten de verliezen stevig aan. Toen daalden de aandelenkoersen sterk, met als gevolg dat de Nederlandse huishoudens 84 miljard euro aan vermogen verloren. Per persoon is dat ongeveer euro 5000. Huishoudens staken zich vorig jaar bovendien voor 40 miljard euro extra in de schulden. Net als in de jaren daarvoor ging het vooral om een toename van de hypotheekschuld.

Met de koopkracht van de burger ging het in 2008 nog heel redelijk. Het reëel beschikbaar inkomen steeg met 1,6%. In 2007 was dat nog 3,7%. Volgens hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS was dat percentage van 1,6 ongeveer 2,3 geweest als het overwerk niet minder was geworden en de bonussen niet lager waren uitgevallen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.