Jonge ouders hebben grootste kans op armoede

Ouders met jonge kinderen lopen ten opzichte van paren zonder kinderen en ouders met oudere kinderen het grootste risico op armoede. Ook kampen zij meer dan andere paren met financiële beperkingen. 

Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naarmate de leeftijd van het jongste kind stijgt, wordt het risico op armoede kleiner. Stellen met meerderjarige kinderen hebben met ruim 2 procent de kleinste kans op armoede. Ouders van wie het jongste kind nog geen 4 is, hebben een kans van 8 procent op armoede.

Ouders met jonge kinderen hebben vaak een lager inkomen doordat de moeder minder gaat werken. Tegelijkertijd nemen de kosten toe vanwege bijvoorbeeld kinderopvang. Bijna een op de tien paren met minderjarige kinderen komt zeer moeilijk rond. Zowel ouders van jonge als van oudere kinderen lopen bovendien vaak tegen financiële beperkingen aan. Ruim 18 procent van de stellen met jonge kinderen kan bijvoorbeeld geen onverwachte uitgaven van rond de 850 euro doen zonder daar geld voor te lenen. Zo’n 9 procent kan zich niet permitteren regelmatig nieuwe kleren aan te schaffen en 1 op de 8 kan geen jaarlijkse vakantie van een week betalen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.