Pensioenfondsen wederom in zwaar weer

De kans is groot dat 150 pensioenfondsen volgend jaar besluiten de premie te verhogen of de uitkeringen te verlagen. Dat kan gevolgen hebben voor 1,5 miljoen pensioendeelnemers.

De beslissing om te korten of te verhogen wordt in het voorjaar van 2012 genomen. De maatregelen worden vervolgens in 2013 van kracht. Als pensioenfondsen tot korten besluiten, zien gepensioneerden hun pensioen slinken en werkenden hun pensioenopbouw afnemen. Ook kan er besloten worden tot het verhogen van de premie: zo’n maatregel treft werkenden en werkgevers. Werknemers betalen grofweg eenderde van de premie, werkgevers tweederde.

Zo’n 200 pensioenfondsen hebben een tekort en bij driekwart daarvan zijn de problemen zo groot dat drastische maatregelen onvermijdelijk zijn. Tot de pensioenfondsen die hun dekkingsgraad de afgelopen maanden zagen dalen, behoren ABP (2,8 miljoen deelnemers), Zorg & Welzijn (1,1 miljoen deelnemers) en PME (680.000 deelnemers). De pensioenwet verplicht noodlijdende pensioenfondsen om eerst premies te verhogen en pensioenen niet te corrigeren voor prijsstijgingen. Pas daarna mogen ze korten op pensioenen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.