Studenten lenen goedkoop geld om te sparen

De lage rente van een studielening maakt het aantrekkelijk voor studenten om meer te lenen dan nodig is en dat (extra) geld te sparen. Het gespaarde geld wordt soms ook ingezet om een huis te kopen, aldus het Nibud na eigen onderzoek.

Bij DUO, die de studieleningen en studiefinanciering regelt, betalen studenten een rente van 0,12 procent. Wie dit geleende geld op een spaarrekening zet, kan 1,3 procent rente ontvangen en verdient zo dus geld. Een derde van de studenten die deel hebben genomen aan de enquête van het Nibud lenen doelbewust meer dan dat ze nodig denken te hebben tijdens hun studie. Een op de tien studenten wil met dit overschot een huis kopen na zijn studie.

Een derde leent meer dan nodig

Studenten met basisbeurs lenen gemiddeld 386 euro per maand, zonder basisbeurs 632 euro. Van de hbo- en wo-studenten leent 36 procent bij DUO. Een derde zegt dat ze meer lenen dan nodig is. Dat is volgens het Nibud niet verstandig omdat de rente in de afbetalingstermijn hoger kan worden, studenten verleid kunnen worden het geld uit te geven en de hoogte van een studieschuld een rol speelt bij het aangaan van een hypotheek. Het Nibud waarschuwt voor de risico’s van een hoge studieschuld.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.