Woningmarkt interessant voor starters

Starters zien kansen op de huidige moeizame woningmarkt. Door een daling van de hypotheekrente en een daling van de huizenprijzen ontstaan er nieuwe kansen. 

Terwijl woningbezitters negatief gestemd zijn over de huizenmarkt, zien starters door de inzakkende huizenprijzen, daling van de hypotheekrente en een lichte koopkrachtverbetering het wel weer zitten om een woning te kopen.

Uit een kwartaalonderzoek onder bijna 1000 starters en huizenbezitters blijkt dat het vertrouwen in de woningmarkt bij huizenbezitters naar het laagste punt is gezakt sinds de meting in 2006 begon. In het laatste kwartaal van vorig jaar nam het vertrouwen af tot een score van 81 punten, in de drie maanden daarvoor was dat nog 89. In de index staat 130 punten voor ’optimistisch’, 100 betekent ’neutraal’ en 70 staat voor ’pessimistisch’.

Starters zijn een stuk optimistischer. “Hun financiële vooruitzichten zijn beter en kleine huizen zijn betaalbaarder geworden. De onderhandelingspositie van starters is nu bovendien sterker doordat ook appartementen en dergelijke iets langer te koop staan. Ook zij kunnen zich nu een beetje oriënteren, hoeven niet meteen te bieden, wat weer een prijsdrukkend effect heeft”, aldus een woordvoerder van ING dat het onderzoek laat uitvoeren in De Financiële Telegraaf.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.