Houdt hypotheekadviseur niet van banksparen?

Hypotheekadviseurs houden doelbewust hun mond over banksparen, omdat ze daar veel minder provisie mee opstrijken.

Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) na een steekproef onder zelfstandige hypotheekadviseurs. Huizenkopers wordt vrijwel altijd geadviseerd voor andere hypotheekvormen te kiezen, zelfs als banksparen veruit de meest gunstige optie is voor de klant.

De vereniging liet twintig hypotheekadviseurs bezoeken door een fictieve klant die telkens dezelfde situatie voorlegde. Hoewel banksparen in het betreffende geval de beste keuze zou zijn, kwam die optie bij slechts drie tussenpersonen als advies uit de bus. Tien adviseurs noemden banksparen niet eens, anderen pas na enig aandringen van de fictieve klant.

Banksparen minder lucratief dan beleggingsproducten

De verkoop van spaarhypotheken en de gewraakte beleggingshypotheken -ook wel woekerpolissen genoemd vanwege de hoge, verborgen kosten- brengt voor adviseurs, banken en verzekeraars veel meer geld in het laatje dan banksparen, stelt VEH. ‘Terwijl het voor de klant dikwijls de beste oplossing is’, zegt een woordvoerder.

Banksparen werd begin dit jaar ingevoerd als fiscaal voordelige manier om te sparen of te beleggen voor aanvullend pensioen of aflossing van de hypotheek. Daarmee is het monopolie van verzekeraars op fiscaal gunstige regelingen verdwenen. Banksparen komt echter maar mondjesmaat van de grond, ook al omdat aanbieders er nauwelijks reclame voor maken.

Hoewel de helft van de adviseurs in het onderzoek van VEH banksparen wel als mogelijkheid noemt, raden enkelen van hen het ook direct af. Zij voeren daarvoor aan dat bij banksparen nog apart een overlijdensrisicoverzekering moet worden afgesloten, terwijl deze verplichte verzekering bij bijvoorbeeld een beleggingshypotheek al is ‘ingebakken’. Dat brengt volgens de adviseurs hoge kosten met zich mee. VEH stelt echter dat juist zulke verzekeringen de afgelopen jaren goedkoper zijn geworden.

Reacties
  1. Overlijdensrisicoverzekering
  2. harry

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.