Nederlanders sparen vooral voor noodgevallen

Ruim veertig procent van de Nederlanders spaart zonder precies te weten waarvoor. Genoeg geld beschikbaar hebben in geval van nood, lijkt de belangrijkste reden om iets opzij te zetten.

Dat blijkt uit het spaaronderzoek van ABN Amro onder meer dan 2000 Nederlanders. Bijna 16 procent noemt als voornaamste reden om geld opzij te zetten investeren in de eigen woning en het huishouden, 8 procent om de hypotheek af te lossen en 5 procent om het pensioen aan te vullen.

Nederlanders die de afgelopen twaalf maanden hun spaargeld aanspraken, gebruikten dit geld vaak voor aflossing op hun hypotheek (43 procent). Circa 28 procent verwacht de komende twaalf maanden spaargeld te gebruiken voor het aflossen op de hypotheek. Daarnaast denkt 22 procent het komende jaar een grote aankoop te doen met spaargeld. Van de respondenten die van plan zijn om binnenkort (een deel van het) spaargeld te gebruiken, doet 1 op de 5 dit om mee te beleggen.

Vrijwel alle Nederlanders hebben een spaarrekening (94 procent). Gemiddeld is het aantal spaarrekeningen twee per persoon. Zo’n 56 procent van de Nederlanders maakt maandelijks geld over naar een spaarrekening en 34 procent spaart alleen als er geld over is. Voor Nederlanders die niet sparen is het gebrek aan financiële middelen daarvoor de voornaamste reden (56 procent). 27 procent noemt de lage spaarrente als reden om niet te sparen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.