Nibud wil sparen aantrekkelijker maken
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wil dat sparen aantrekkelijker wordt en pleit onder meer voor een ruimere vermogensvrijstelling.
De overheid zou sparen ook aantrekkelijker moeten maken. Consumenten die in aanmerking willen komen voor kwijtschelding van gemeentelijke heffingen mogen bijvoorbeeld maximaal zo´n 1.500 tot 2.000 euro aan spaargeld hebben. Het Nibud adviseert huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau om tenminste 3.500 euro als buffer aan te houden.
Het instituut wil daarom dat de vrijstelling wordt verhoogd naar het maximum dat geldt voor het ontvangen van een bijstandsuitkering. Dit bedrag is voor alleenstaanden maximaal 5.940 euro en voor alleenstaande ouders en paren 11.800 euro.
Ook zouden Nederlanders direct moeten kunnen sparen na de aanschaf van een product. Bedrijven kunnen consumenten bij de aankoop van bijvoorbeeld een auto direct de mogelijkheid bieden om geld apart te zetten voor bijvoorbeeld reparaties. Zo kunnen consumenten bijna ongemerkt sparen. Nibud ziet ook kansen voor hypotheken. Het hypotheekbedrag kan verhoogd worden met een deel dat is bedoeld voor onderhoud van het huis. Verder bestaat er al een initiatief van zorgverzekeraars waarbij verzekerden het eigen risico maandelijks vooraf kunnen betalen.
Het Nibud is naar eigen zeggen zeer bezorgd, omdat 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te weinig spaargeld achter de hand zouden hebben. Dit komt neer op een op de drie huishoudens. Het instituut vindt dat sparen een vaste maandelijkse uitgave moet worden in plaats van een overgebleven bedrag dat opzij wordt gezet.