Spaargeld bij Icesave is nog niet veilig

IcesaveEr is nog geen zekerheid voor de ruim 120.000 Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetbank Icesave. De spaarbank kan zijn verplichtingen niet meer nakomen.

Verschillende spaarders die na maandagmorgen hun geld hebben overgeboekt vangen ook bot. De overboekingen zijn door de problemen sinds maandagmiddag niet meer uitgevoerd. De Nederlandsche Bank garandeert spaarders een spaartegoed tot 100.000 euro. Maar spaarders bij Icesave moeten voor de eerste 20.000 euro vooralsnog aankloppen bij de IJslandse overheid.

Het is nog onduidelijk of het in zwaar weer verkerende IJsland over de brug komt, dat meldt De Telegraaf woensdag. De Nederlandse Bank heeft wel toegezegd de Nederlandse spaarders bij te staan om hun geld terug te halen. Dat de Nederlandse overheid het geld voorschiet, is volgens minister Bos geen goed idee. “Dan zullen ze in IJsland geen enkele druk meer voelen om de plicht die ze hebben na te komen”

Volgens bronnen hebben toezichthouders inmiddels een bezoek gebracht aan Icesave in Nederland om de administratie in te zien. Een woordvoerder van De Nederlandse Bank en een woordvoerder van Icesave in Nederland onthouden zich woensdag van commentaar.

Reacties
  1. Johan K.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.