Spaarrente daalt nog steeds verder

De gemiddelde rente op het spaarsaldo van een gewone spaarrekening bedroeg in het tweede kwartaal nog maar 0,64 procent. Volgens onderzoeker MoneyView stond die rente een jaar geleden gemiddeld nog op 1,04 procent.

De spaarrente staat nu ruim een kwart procentpunt onder het niveau van de eerste week van 2016. Dat is de sterkste daling in de afgelopen vijf jaar. Geen enkele spaarrekening zonder beperkende voorwaarden biedt nu nog een rente boven de 1 procent. Bij ABN Amro, ING en Rabobank, waar bijna driekwart van de Nederlanders een spaarrekening heeft, bedraagt de rente 0,4 procent.

Gunstige gevolgen voor de hypotheekrente

Positieve kant van het steeds verder dalen van de rente betreft de hypotheekrente. Deze is in de afgelopen maanden ook verder gedaald, wat een positieve invloed heeft op het aantal hypotheek aanvragen. Dit aantal is in het eerste halfjaar van 2016 met 8 procent gestegen vergeleken met vorig jaar. Er werden in totaal 164.800 hypotheken aangevraagd.

Dat meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN), de organisatie die voor ruim 80 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland de gegevensuitwisseling verzorgt. Sinds 2013 stijgt het aantal hypotheekaanvragen gestaag. In de maand juni viel het aantal hypotheekaanvragen wel een kwart lager uit dan vorig jaar. Dit komt volgens HDN door de aanscherping van de regels voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die per 1 juli 2015 ingingen. Hierdoor ontstond een jaar geleden een grote piek.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.