Sparen kost geld vanwege inflatie

Het gemiddelde rentetarief voor spaarrekeningen is in de loop van 2016 steeds dichter naar nul procent gekropen en daalde bij een saldo van 10.000 euro van 0,87% naar 0,45%. Daarmee is het spaartarief bijna gehalveerd.

De dalende rente in combinatie met een stijgende inflatie leidt ertoe dat het totale rendement op een spaarrekening inmiddels negatief is. De hoogste rente op een spaarrekening was in december 2016 0,7 procent, terwijl de inflatie toen 1 procent bedroeg. Met een inflatie van 1 procent is het saldo op de spaarrekening in december 1 procent minder waard geworden dan in november 2016. Tot december kon het effect van de inflatie nog gecompenseerd worden door over te stappen naar de spaarrekening met de hoogste rente. Maar nu is de inflatie hoger dan de hoogste spaarrente.

Geld storten op een deposito biedt nog wel wat rendement. De hoogste rente op een deposito van 1 jaar is 1,1 procent, een deposito van 2 jaar biedt 1,2 procent. Maar als de inflatie blijft stijgen, kan ook dat rendement de inflatie niet meer compenseren. Deposito’s met looptijden van 5 jaar of langer, bieden wel een iets hogere rente dan die met een korte looptijd. Maar als de rente de komende jaren stijgt, kan een spaarder op een langlopende deposito daar niet van profiteren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.