Sparen populairder dan beleggen

Ruim acht op de tien (84%) Nederlanders kiest nu (vooral) voor sparen als zij geld over hebben. Reserves beleggen op de beurs is minder in trek dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit het de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 51.800 respondenten per dag.

Ruim 8 op de 10 respondenten (84%) zetten geld dat zij overhouden (vooral) op een spaarrekening. Vijf jaar geleden koos nog iets meer dan driekwart (77%) voor sparen. Beleggen is juist iets minder populair geworden. In 2009 bracht 6% reserves (vooral) naar de beurs. Nu doet slechts 4% dat. Een klein deel (7%) van de respondenten heeft een andere bestemming voor geld dat over is. Daaronder zijn bijvoorbeeld huizenbezitters die een deel van hun hypotheek aflossen.

De toegenomen populariteit van de spaarrekening is voor een deel te verklaren door de economische tegenwind. De werkloosheid bereikt dit jaar een piek en veel werknemers voelen zich onzeker over hun baan. De meeste consumenten zetten een buffer voor mindere tijden niet graag op het spel. Zij kiezen voor een veilige spaarrekening, waarvan de inleg (spaargeld) en de opbrengst (rente) zeker zijn. Dat kan niet gezegd worden van beleggen.

Door de crisis die in 2008 losbarstte, gingen de koersen hard onderuit. Die verliezen liggen nog vers in het geheugen. Mensen zijn veelal geneigd om een situatie te beoordelen op basis van de meest recente herinneringen, dat zal deels de voorzichtigheid om (weer) te gaan beleggen verklaren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.