Sparen voor je pensioen

De afgelopen tijd is er veel gediscussieerd over het pensioenstelsel en de pensioenleeftijd. Veel mensen vragen zich namelijk af welke mogelijkheden er bestaan om eerder met pensioen te gaan of een hogere pensioenuitkering te krijgen. Vaak vragen zij zich ook af of ze zelf kunnen sparen.

GeldIn dit artikel geven we, in navolging op het artikel op sparen.nl, een korte toelichting op banksparen en de levensloopregeling, twee vormen van sparen die daar eventueel voor gebruikt kunnen worden. Andere regelingen die bijvoorbeeld gebruikt kunnen om te sparen voor je pensioen zijn de lijfrenteverzekering en de spaarloonregeling.

Levensloopregeling

Deze fiscaal gunstige vorm van sparen kan geschikt zijn als u bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken. Overigens kan de levensloopregeling ook gebruikt worden om er bijvoorbeeld een periode tussenuit te gaan. Tijdens je verlofperiode krijg je dan in plaats van je salaris, de uitkering van de levensloopregeling. De levensloopregeling is gebonden aan diverse voorwaarden. Zo mag er jaarlijks maar 12% van het inkomen gespaard worden via de levensloopregeling. Er geldt ook een maximum aan wat via de levensloopregeling gespaard mag worden.

Als aan het begin van het jaar kalender jaar 210% van het bruto jaarsalaris is gespaard, mag er niet meer via levensloopregeling gespaard worden. Daarnaast gelden er ook nog andere voorwaarden aan de levensloopregeling. Op de site van de AFM vindt u een folder met informatie over de levensloopregeling. Daarnaast vindt u op de site van de Belastingdienst meer informatie over de voorwaarden en de toepassing van de levensloopregeling.

Banksparen

Met banksparen kan je zelf pensioen opbouwen door periodiek een bedrag te storten op een geblokkeerde rekening. Op die manier bouw je als het ware een lijfrentekapitaal op wat je later weer kunt gebruiken als pensioenaanvulling. Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd, (momenteel  65) kan je dit laten uitkeren in termijnen. Echter, aan zowel het opbouwen als het uitkeren zitten strikte voorwaarden verbonden. Banksparen is in meerdere varianten mogelijk. Er bestaat een  spaarvariant en de beleggingsvariant. Bij sparen loop je minder risico, maar bij de beleggingsvariant is er de kans op een hoger rendement. Welke variant voor jou het geschiktst is hangt af van je persoonlijke en financiële situatie en je wensen met betrekking tot risico en rendement. Een deskundige kan je hierin adviseren.

Andere regelingen

Naast de levensloopregeling en het banksparen bestaan er nog andere regelingen die het toe laten om (op een fiscaal gunstige manier) te sparen of te zorgen voor je pensioen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan de lijfrenteverzekering en de spaarloonregeling. Ook laten sommige pensioenuitvoerders het toe om zelf bij te sparen in de pensioenregeling. Meer informatie hierover vindt u op de website www.pensioenkijker.nl

Reacties
  1. Angelina
  2. Bechtum

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.