Veel spaargeld opgenomen bij banken

Nooit eerder haalden zoveel Nederlanders hun spaargeld van de bank. Dat blijkt uit berekeningen van consumentenwebsite Wegwijs.nl. Tussen maart 2013 en maart 2014 daalde het spaarsaldo met 1,20 procent.

Alleen in de jaren 1997 (-0,34 procent) en 1994 (-1,06) werd er ook meer geld opgenomen dan gestort. In alle andere jaren steeg het spaarsaldo. Een reden kan zijn dat het afgelopen jaar de gemiddelde spaarrente tot het laagste punt ooit daalde. De spaarrente tussen maart 2013 en maart 2014 was gemiddeld 1,54 procent, inclusief spaardeposito’s. In 1993 werd de hoogst gemiddelde spaarrente ooit gemeten: 3,46 procent. Een andere reden is volgens Wegwijs de aantrekkende economie. Mensen doen weer iets meer grote aankopen.

De derde reden is dat veel mensen hun spaargeld gebruiken voor versnelde aflossing van de hypotheek. Dat is aantrekkelijk als de ontvangen rente op de spaarrekening lager is dan de betaalde netto hypotheekrente (inclusief belastingvoordeel). Ten slotte kan het zijn dat Nederlanders hun spaargeld gebruiken voor dagelijkse bestedingen, omdat het inkomen is gedaald.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.