Belastingaftrek van uitvaartkosten en uitvaartverzekeringen

De kosten van een uitvaart zijn aanzienlijk. Een gemiddelde uitvaart kost al snel duizenden euro’s. De kosten van een uitvaartverzekering zijn een stuk geringer maar kunnen al met al toch behoorlijk oplopen. Zijn deze kosten aftrekbaar van de belasting? Jegeld.nl zocht het voor je uit.

Aftrekken van je uitvaartverzekering

Een verzekering voor je uitvaart afsluiten is verstandig. Hiermee komen je nabestaanden niet voor onaangename financiële verrassingen te staan. Bij de meeste uitvaartverzekeringen komt er na je overlijden een bedrag vrij om vrij te besteden. Hiervoor betaal je (meestal) maandelijks een premie aan je verzekeraar. Vroeger was deze premie aftrekbaar, maar sinds 2009 is dit niet meer het geval.

Het is wel mogelijk om een vrijstelling te krijgen voor het opgebouwde kapitaal. Over dit bedrag hoef je dan geen belasting te betalen. Het moet gaan om een kapitaalverzekering die in één keer uitbetaalt bij overlijden van jou, je fiscale partner of een bloed- of aanverwant (zoals uw kinderen, ouders, broers of zussen en hun echtgenoten). Er zit een maximum aan het bedrag dat vrijgesteld is van belasting, je leest er meer over op de site van de Belastingdienst.

Aftrekken van uitvaartkosten

Hoe zit het met de kosten van een uitvaart? Ook deze zijn sinds 2009 niet meer aftrekbaar. Je mag wel de uitvaartkosten aftrekken van de erfenis. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over deze nalatenschap. Deze kosten moet je wel verminderen met ontvangen uitkeringen van de uitvaartverzekeringen. Dit is dus vooral interessant als je bijgelegd hebt op een uitvaart. Je mag alleen kosten van de erfenis aftrekken die direct gerelateerd zijn aan de uitvaart.

Reacties
  1. Aart

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.