Besparen op je autoverzekering

Je autoverzekering kan een aardige kostenpost zijn in je maandelijkse budget. Afhankelijk van je hoofddekking en aanvullende verzekeringen kan je maandelijks een paar tientjes tot een bedrag boven de honderd euro kwijt zijn. Valt daar op te besparen? Natuurlijk, minimaal een WA-verzekering is verplicht, maar het kan goed zijn dat je oververzekerd bent. Dan is je auto de investering niet meer waard van de autoverzekering die je er voor betaald.

Welke autoverzekeringen zijn er?

Als je je auto verzekert kan je kiezen uit deze drie hoofddekkingen.

WA-verzekering

Deze aansprakelijkheidsverzekering is de meest basale autoverzekering en voor iedereen verplicht. Met deze verzekering wordt alleen de schade vergoed die je anderen toebrengt.

WA+ (Beperkt casco)

Deze verzekering dekt niet alleen schade aan anderen, maar ook schade aan je auto die niet door een verkeersongeval is veroorzaakt. Denk hierbij aan ruitschade, storm- of hagelschade of inbraakschade.

Allrisk (Volledig casco)

Deze verzekering dekt schade aan anderen en alle schade die aan je auto is toegebracht, ongeacht of je eigen schuld is. Is je auto total loss? Dan krijgt je de dagwaarde van je auto uitgekeerd. De dagwaarde van je auto is een belangrijk factor in de keuze van de juiste verzekering.

Verder kan je nog kiezen voor allerlei aanvullende dekkingen zoals pechhulp, rechtsbijstand en een  inzittendenverzekering. Het loont ook om deze dekkingen eens goed tegen het licht te houden. Heb je al een algemene rechtsbijstandsverzekering? Dan kan een aparte rechtsbijstandsverzekering voor je auto overbodig zijn.

pexels-photo-116675

Welke autoverzekering moet ik kiezen?

Zoals al gezegd: de dagwaarde van je auto is bepalend voor de keuze van je autoverzekering. Je bent misschien geneigd om voor een allrisk verzekering te gaan, omdat je een zelfde auto wilt hebben als je huidige auto total loss is. Maar deze verzekering kost relatief veel geld en is dus niet altijd een economisch verantwoorde investering. Wanneer moet je welke verzekering kiezen? Volg daarvoor deze vuistregels:

  • Allrisk: als je auto jonger dan drie jaar is of meer dan 10.000 euro waard is.
  • WA+: als je auto tussen de drie en de acht jaar oud is.
  • WA: als je auto ouder dan acht jaar oud is.

Heb je geld geleend om je auto te betalen? En kan je deze schuld niet in één keer afbetalen? Ook dan is een allriskverzekering een goed idee. Je kan ook geld besparen door een vergelijkingssite te bezoeken en de prijzen van de verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen. Let er wel goed op wat je er voor terugkrijgt. De dekking kan sterk verschillen per verzekeraar. En nog een laatste tip: gedraag je veilig in het verkeer. Hoe minder schade je maakt, des te lager is je premie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.