Hoge eigen bijdrage leidt tot vermijden van zorg

De regering stelt het eigen risico en de eigen bijdrage voor zorg vast, daarnaast hebben gemeentes ook invloed op de hoogte van de eigen bijdrage voor voorziening in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze bijdrage blijkt in sommige gemeentes echter zo hoog te zijn dat mensen zorg gaan vermijden, dit kan tot ongewenste en zelfs gevaarlijke situaties leiden.

Wat is de Wmo?

Vanuit de Wmo kan de gemeente drie soorten voorzieningen aanbieden aan mensen die tijdelijk hulp(middelen) nodig hebben. Het gaat om woon- en vervoersvoorzieningen en huishoudelijke verzorging. Denk hierbij aan een hulp in de huishouding, een rolstoel of aanpassingen aan het huis. Deze voorzieningen vallen buiten de gewone zorgverzekering. Gemeentes mogen zelf vaststellen hoe hoog de eigen bijdrage ligt voor deze voorzieningen.

Eigen bijdrage is te hoog

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen zorg gaan vermijden wanneer een hoge eigen bijdrage wordt geheven. Mensen die al krap bij kas zitten en te maken krijgen met het eigen risico hebben soms geen geld meer over om de eigen bijdrage ook nog op te kunnen hoesten. Hierdoor gaan zij zorg vermijden terwijl zij dit wel nodig hebben. De opstapeling van zorgkosten is vooral een lastig punt voor mensen met lagere inkomens en mensen die al lange tijd (of chronisch) ziek zijn.

bijdrage-zorg

Gevolgen van het vermijden van zorg

Op het moment dat mensen zorg vermijden die zij wel nodig hebben kan dit tot uiteenlopende situaties leiden. Iemand die niet meer goed zelfstandig door huis kan bewegen maar geen geld heeft om de eigen bijdrage voor een rolstoel of huishoudelijke hulp te kunnen betalen zal zichzelf niet meer goed kunnen verzorgen waardoor verwaarlozing optreedt. Dit zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, maar kan ook leiden tot ernstige complicaties.

Zorg moet betaalbaar zijn

In Nederland is het zorgsysteem bedoeld om zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Gemeentes krijgen ruimte om een aantal kosten zelf te bepalen omdat zij de inkoop van lokale zorg beter kunnen inschatten. Op het moment dat mensen zorg gaan vermijden omdat deze kosten te hoog oplopen gaat dit echter voorbij aan het doel.

Zorgkosten zo laag mogelijk houden?

Het is verstandig om voor 2017 een zorgverzekering te kiezen die aansluit bij jouw zorgbehoeftes. Je kunt een aanvullende verzekering kiezen als je zorg nodig denkt te hebben die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hoe meer je verzekert, hoe hoger de maandelijkse premie wordt, dus verzeker niet zomaar alles.

Welke zorgverzekering past het best bij jou?

Het is voor iedereen anders welke zorgverzekering het beste bij je past. Als je jong bent of in principe nooit gebruikmaakt van zorg dan kun je het beste kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering of voor een hoger eigen risico. Bedenk welke zorg je nodig hebt en vergelijk verschillende zorgverzekeringen met elkaar om erachter te komen welke de laagste premie biedt voor de hoogste dekking.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.