Welke autoverzekering past bij mij?

Iedere Nederlander die een auto heeft, moet deze verplicht verzekeren. Je hebt hierbij de keuze uit drie dekkingsvarianten: WA, WA beperkt casco en allrisk. De WA verzekering is de goedkoopste variant, maar vergoedt enkel schade die je veroorzaakt aan de auto van een ander. Schade aan je eigen auto is dus niet gedekt. De WA beperkt casco dekking vergoedt daarnaast ook schade aan je eigen auto door ‘van buiten komend onheil’, zoals brand, onweer en storm, maar ook ruitschade.

De premie van een WA beperkt casco autoverzekering is echter hoger dan die van een WA verzekering. De allrisk verzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Deze vergoedt namelijk ook schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto, bijvoorbeeld door slippen of een ongeluk. Maar welke autoverzekering past nu het beste bij je?

Passende dekking kiezen

Experts stellen doorgaans dat je een oude, tweedehands auto het best WA kunt verzekeren. Deze auto’s zijn namelijk relatief veel minder waard. De vergoeding die je krijgt van je verzekeraar bij een eventuele schade weegt in dat geval niet meer op tegen de extra premie die je betaalt als je de auto uitgebreider verzekert.

De WA beperkt casco verzekering wordt vaak gekozen voor auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn. Deze auto’s zijn nog te veel waard om WA te verzekeren, maar te oud om er een allrisk autoverzekering voor af te sluiten.
Een allrisk autoverzekering wordt doorgaans afgesloten als de auto jonger dan 4 jaar is. Nieuwe auto’s kennen namelijk vaak een relatief hoge waarde. Ook kiezen veel mensen die een lening voor hun auto afsluiten voor een allrisk autoverzekering. Als je de auto bijvoorbeeld total loss rijdt, dan zou je zonder allrisk autoverzekering niet alleen zonder auto zitten, maar moet je ook nog een deel van de lening afbetalen. Een dubbele last dus.

Houd daarnaast rekening met…

Om de autoverzekering te kiezen die het best bij je past, dien je tevens rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en financiën. Een allrisk autoverzekering kost je namelijk veel meer premie per jaar dan een beperkt casco verzekering, maar je krijgt dan wel de meeste schade aan je auto vergoed. En als je kiest voor een WA autoverzekering betaal je per jaar veel minder premie, maar als je schade rijdt betaal je dat bedrag zelf. Daarom is het verstandig om de verzekering te kiezen waar jij je uiteindelijk het meest prettig bij voelt.

Welke dekking je ook kiest, het is altijd verstandig om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Verschillende sites, zoals Geld.nl, bieden je hiervoor een goed overzicht. Door je wensen aan te geven vind je dus altijd de best passende verzekering met de scherpste premie en betaal je nooit teveel!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.