Zorg bewust gemeden om eigen risico

Ongeveer 18 procent van de verzekerden heeft dit jaar bewust een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis uitgesteld of gemeden. Ongeveer de helft van hen deed dit vanwege het eigen risico. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van zorgverzekeraar VGZ onder 793 verzekerden.

Zo’n 47 procent zegt niet of later naar een arts te gaan om zo het eigen risico uit te sparen. 26 procent zoekt pas medische hulp bij ernstige klachten, 23 procent gaat ervan uit dat de klacht vanzelf weer over gaat. Bijna twee derde van de verzekerden die zorg hebben uitgesteld, zegt dat de klachten daarna zijn verergerd.

Misverstanden over zorgkosten die onder eigen risico vallen

Er blijken nog wel wat misverstanden over wat wel en niet onder het eigen risico valt. Zo weet bijna een derde niet dat een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico valt. Aan de andere kant denkt ruim een derde ten onrechte dat spoedeisende hulp is uitgezonderd van het eigen risico. Dat misverstand bestaat ook over ambulancevervoer (19 procent), zorg bij een specialist in een ziekenhuis (18 procent) en fysiotherapie voor sommige aandoeningen (15 procent). Al deze vormen van zorg vallen wel onder het eigen risico.

Zo’n 12 procent van de ondervraagden heeft dit jaar voor een hoger eigen risico gekozen dan de wettelijk verplichte 375 euro. Velen geven tevens aan de kosten voor het eigen risico niet ineens te kunnen betalen. In 2016 gaat het eigen risico overigens weer met een tientje omhoog naar 385 euro.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.