Zorgbijdrage ouderen moet omhoog

Om de stijging in de zorgkosten te temperen, moeten ouderen in de toekomst zelf bijdragen. Ze zouden bijvoorbeeld de woningwaarde moeten gebruiken om zorg in te kopen. Terwijl zij in hun eigen huis blijven wonen, kunnen ze de waarde deels verzilveren bij de bank of pensioenfonds en daarvan verzorging of verpleging regelen.

Dit stelt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (CPB) in de Volkskrant. De zorgkosten stijgen bij ongewijzigd beleid in 2040 tot 40 procent van de rijksbegroting. Nu is dat met 67 miljard euro nog 20 procent.

De kostenexplosie is volgens Schnabel deels onvermijdelijk. “Gezondheidszorg is ouderenzorg. Nu is vijftien procent van de mensen boven de 65, hun kosten belopen daar 43 procent van het totaal. Zo’n 1,5 procent van de bevolking is 85-plus. Die groep kost 12 procent van de zorguitgaven. Als de groep 65-plussers door de vergrijzing groter wordt, stijgt hun zorgbehoefte, hun aandeel in de zorguitgaven en ook het totaal van de zorgkosten”

Op termijn zijn harde ingrepen in de zorg onvermijdelijk volgens Schnabel. “Het gevoel van urgentie is er nog niet, maar er komt een moment dat het bespreekbaar wordt dat je je eigen huis aan een bank of pensioenfonds verkoopt, om er je eigen zorg mee te financieren”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.